Hoe maak je een vlog in 1 dag voor je onderneming?

door | 9 feb 2023 | Videotips

Wil jij iets met video gaan doen voor je onderneming? Denk dan ook eens aan zakelijk vloggen. Wat is vloggen precies en wat maakt vloggen anders dan andere type video’s die je kunt maken voor de zichtbaarheid van je onderneming?

Bekijk hier één van mijn vlogs die ik maakte binnen 1 dag:

Wat is het verschil tussen een vlog en andere type video´s?

Een vlog staat voor een video blog. Letterlijk staat vlog voor een verslag met video. Schuilt er een verslaggever in jou? Dan is vloggen mogelijk een supertoffe optie om in te zetten voor je onderneming. Andere type video’s zijn bijvoorbeeld een introductievideo waarin je het ijs breekt voor potentiële klanten, een tutorial waarin je iets uitlegt of een short form video (zoals Reels, Tik Toks of YouTube Shorts) waarin je (zonder spreken) kort en krachtig communiceert met je publiek.

Wat kun je vertellen in een vlog?

De miljoenen voorbeelden van vlogs die je op YouTube kunt vinden gaan alle kanten op. De ene persoon maakt een reisvlog, de ander vlogt over haar leven, zwangerschap, aankopen (shoplogs) en ga zo maar door. Als ondernemer zou je iets kunnen doen binnen je eigen expertise. Wat zou jij dan kunnen en willen laten zien wat relevant is om jouw kijkers mee te informeren, inspireren of vermaken?

Tips voor het opnemen van een zakelijke vlog:

1. Bedenk van te voren wat je ongeveer wilt verwerken in je vlog.

Voor mijn vlog heb ik een klein lijstje van 5 onderwerpen gemaakt die ik zeker in mijn video wilde laten terugkomen. Want voordat ik het weet ben ik veel te uitgebreid aan het praten over mijn online video academy LOV Academy, mijn wekelijkse Q&A en over mijn passie video’s maken kan ik ook UUUUUREN praten. En laat dat nou net niet de bedoeling zijn: een vlog kan ongeveer tussen de 5 en 25 minuten zijn, maar dan is het nog wel zaak om binnen die tijd verschillende topics aan te snijden die relevant zijn voor jouw kijkerspubliek. Dus maar een kort lijstje van dingen die je wilt vertellen en kunt laten zien om te voorkomen dat je uren beeldmateriaal hebt wat je later kunt weggooien, omdat het te lang duurt.

2. Breng niet alleen jezelf maar ook anderen in beeld

Dit is best wel lastig, want de meeste ondernemers die vanuit huis werken, zijn alleen en brengen de meeste tijd alleen door, net zoals ik. Maar toch zijn er altijd mensen in de buurt om mee te socializen. Denk aan klanten waarmee je werkt. ik heb bijvoorbeeld mijn wekelijkse Q&A in beeld gebracht waarin ik vrouwen help met video’s maken door hun vragen te beantwoorden). Maar je kunt ook denken aan een vriendin of zus waarmee je gaat lunchen en die OK is om kort in de video te verschijnen of je partner die kort in beeld komt. Het laten zien van andere mensen geeft aan dat je geen 100% kluizenaar bent 🙂 en dat je voor potentiële klanten benaderbaar bent, want je praat of werkt ook met andere mensen/klanten. Zo maak je je vlog “social proof”.

3. Laat niet alleen jezelf maar ook je omgeving zien

Bij een vlog hebben mensen soms de neiging om alleen maar je eigen hoofd te filmen, maar dat is helemaal niet de bedoeling van een vlog. Je hoeft niet aldoor je eigen hoofd te filmen. Het is wel belangrijk om in een vlog jezelf te laten zien, maar je kunt voor de afwisseling de camera ook eens op je omgeving richten. Dit geeft je kijkers wat meer kijkruimte dan de 50 centimeter tot je gezicht. Kortom: laat jezelf wel zien, maar geef je kijker ook een impressie van waar je bent, wat je aan het doen bent, wat je eet of hoe de plek eruit ziet waar je bent. Zodat je diegene echt even meeneemt in jouw belevingswereld.

Wil je meer tips en inspiratie voor jouw vlogs? Neem dan eens contact met mij op.

Tot de vloggende keer!

Liefs,

Laura

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laura’s gratis
videochallenge:

Aangenaam! Ik ben Laura Elsman.

Als online videocoach help ik ondernemende vrouwen die video´s willen leren maken voor hun eigen bedrijf.

Waar ik je mee kan helpen:

1. Ontdek jouw persoonlijke Video Sales Strategie om meer nieuwe klanten en omzet te bereiken

2. Ik help je bij het vinden en helder maken van je verhaal op video. Wat vertel je precies?

3. Je kunt leren hoe je jezelf op een ontspannen manier op video presenteert en jezelf blijft.

4. Leer hoe je professioneel ogende video´s opneemt met simpelweg je smartphone.

5. Ontdek hoe je snel, simpel en soepel je eigen video´s bewerkt op een app of op je computer.

Zodat je vol zelfvertrouwen en met plezier op jouw unieke manier zichtbaar bent en zakelijk succes krijgt met video.

Bekijk trainingen:

Ontwikkel je ideale introductievideo book cover

Meer videotips: