Hoe ik begon met video’s maken voor mijn bedrijf

door | 19 dec 2022 | Videotips

Video maken voor je onderneming? Dat is een hele uitdaging voor mij geweest. Dit is het verhaal van Laura Elsman, online videocoach sinds 2008. Onderstaande video heb ik gemaakt in 2015. Ik ging voor het eerst na JAREN UITSTEL weer voor de camera. Vre-se-lijk nerveus werd ik van een video maken voor mijn eigen website, maar ik MOEST voor mijn gevoel écht een nieuwe video maken, want mijn video uit 2008 was al zooo gedateerd en die liet totaal niet zien waar ik op dat moment in 2015 voor stond.

Hoe kijk hier ik hierop terug?

Als ik nu in 2022 terugkijk op deze video van 7 jaar geleden dan zie ik een aantal interessante dingen die ik TOEN heel belangrijk vond en die NU gelukkig totaal niet meer relevant zijn.

1. Laura de perfectionist…

Voor deze video was ik speciaal naar een kapper én een visagist geweest die mij ‘s morgens vroeg had opgedoft. Ik wilde speciale video-make-up en mijn haar moest tiptop zitten, van Laura de perfectionist. Dat vond ik toen heel belangrijk, want ik moest als online videocoach toch wel weten dat je voor video speciale make-up nodig hebt, omdat je door het felle licht en het effect van een camera een plat en bleek gezicht krijgt. En haar dat suf zit of pluizig is, dat straalt geen energie uit.

Dat klopt nog steeds, maar nu zou ik zeggen: Lau, overdrijf het niet. Die knalroze lippen heb je je door de visagist laten aanpraten. Dat is niet wie je écht bent. Maar TOEN vond ik dat ik kracht en VUUR moest uitstralen. Blijkbaar had ik dat nodig, om mijzelf te fire-starten. Nu zou ik eerder kiezen voor een subtielere kleurkeuze die minder schreeuwt en doe ik mijn haar liever zelf en is het minder gekapt en meer natuurlijk. Zodat mensen zich beter kunnen identificeren met wie ik ben en daardoor de drempel om mij te benaderen lager wordt. Maar goed, TOEN vond ik het nodig om mijn eerste stappen te zetten met video.

NU heb ik geleerd mijn perfectionisme te leren loslaten.

2. Ik had een stok achter de deur nodig…

Zoals je ziet in de video sta ik in een soort studio mijn pitch in te spreken. Nu kun je vanalles vinden van deze saaie achtergrond (want ja die is SAAI), maar ik dacht toen: ik moet geen afleidende achtergrond hebben, dus laten we het maar neutraal houden. En hoe kwam ik aan deze achtergrond? Dat is ook nog een mooi verhaal: ik was gevraagd als ambassadeur voor een vrouwen-empowerment-event om een video in te spreken. Daarvoor was ik naar Den Haag gereden en daarom had ik mijn haar en make-up speciaal laten doen. En toen dacht ik: laat ik gelijk een video voor mezelf inspreken…

Dus in plaats van zelf de verantwoordelijkheid te nemen om een video voor mijn eigen bedrijf op te nemen, maakte ik gebruik van de gelegenheid terwijl ik voor het vrouwen-event iets zou opnemen. Want eerlijk gezegd: ik schoof video’s maken altijd voor mij uit en deze gelegenheid was een stok achter de deur. Er was een professionele camera, licht, een studio, ik had mijn tekst klaar en dus deed ik wat ik hier deed. NU anno 2022 maak ik met plezier ELKE WEEK een nieuwe video in mijn eigen huis en is daardoor de drempel om leuke nieuwe video’s te maken WEG! Dit komt mede omdat ik bij elke nieuwe video die ik ná deze video heb gemaakt, weer een nieuwe uitdaging aanging. Hoe kan het leuker, beter en gezelliger dan dit? En op een laagdrempelige manier in mijn eigen omgeving, zodat ik niet zo moeilijk hoeft te doen over de locatie.

NU pak ik dus véél meer mijn eigen verantwoordelijkheid.

3. De stress en spanning die ik had over één video…

Mocht je denken dat ik deze video in 2015 met speels gemak en zeer ontspannen heb ingesproken, dan heb je het helaas mis. Ook al lach ik, ook al zien sommige stukken er redelijk ontspannen en grappig uit, toch kwam ik thuis met een enorme spierpijn in mijn benen, omdat ik blijkbaar heel de tijd mijn benen had aangespannen. Ik kan me nog herinneren wat een opluchting het gaf toen de opname voltooid was. Want ik vond deze video maken écht een HEEL DING!

Gelukkig gaat video’s maken nu jaren later een stuk meer ontspannen. Dus de stress, de spierpijn en de toestand die ik er omheen nodig vond (van professionele camera, studio, tot haar en make-up) is nu gereduceerd tot het minimale van vloggen met mijn smartphone tot challenges geven met video’s, online trainingslessen opnemen met mijn webcam en noem maar op.

NU heb ik door al die ervaringen en het écht gaan doen mijn angsten leren loslaten.

Hoe dan ook: het is goed om terug te (laten) zien waar ik vandaan kom met video’s maken. Zodat ik beter kan (laten) zien hoe ik de afgelopen jaren ben gegroeid met video.

Wil jij óók je eerste of volgende stappen met video gaan zetten en eindelijk die video voor je website of social media maken zonder al die stress en toestand? Ik kan je helpen, want hiervoor heb ik mijn training Leer Ontspannen Video’s Maken ontwikkeld.

Bekijk het aanbod via de contactpagina (LINK)

Heel veel succes met je video’s!

Liefs,

Laura

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil jij meer klanten krijgen met Instagram Reels?

Download nu mijn nieuwe checklist:

Wie is Laura Elsman, online videocoach?

Als online videocoach help ik ondernemende vrouwen die hun business willen laten groeien met video.

Denk aan Instagram Reels, Facebook, YouTube, video voor je website, LinkedIn, funnel of voor je online training.

Sinds 2008 heb ik meer dan 1500 vrouwen geholpen bij het opzetten van hun sales strategie met video. Via welke weg vinden mensen jouw onderneming?

Als oud-journalist kan ik je helpen bij het vertalen van je verhaal naar pakkende video’s. Zodat jouw volgers begrijpen wat je wilt zeggen en in actie komen.

En hoe ga je jouw boodschap geloofwaardig op jouw unieke manier op video inspreken?

Wil je ondersteuning bij de technische kant van video? Ook daarmee heb ik honderden vrouwen al geholpen.

Nieuwsgierig?

Meer videotips: