Welke microfoon gebruik je aan je computer en waarom?

door | 15 nov 2023 | Videotools

Waarom zou je een microfoon aan je computer hangen wanneer je video’s opneemt? Deze week tips en inspiratie over microfoons voor je computer. 

Stel dat je een video wilt opnemen met je computer, bijvoorbeeld via Zoom, Canva of met een programma om je beeldscherm op te nemen. Dan wil je dat je boodschap luid en duidelijk overkomt, toch?

In mijn Short op YouTube deze week laat ik je het verschil horen tussen géén microfoon aan mijn laptop en de Blue Ice Snowball:

De Blue Ice Snowball koop je voor circa €65 bijvoorbeeld bij Mediamarkt via deze link

Beter geluid betekent meer vertrouwen van potentiële klanten.

Je verhaal op video met een goede microfoon is niet alleen duidelijker; je klinkt ook voller en professioneler. Je komt warmer binnen bij potentiële klanten. En je kijkers nemen onbewust eerder iets aan van iemand die professioneel en warm binnenkomt, dan wanneer je slecht verstaanbaar bent. Dus wil je meer vertrouwen uitstralen, koop een goede microfoon.

Maar welke microfoon past bij jou?

De bovengenoemde microfoon zit vast aan een kabel, wat niet altijd even handig is als je bijvoorbeeld wat meer afstand hebt van je computer of je wilt gewoon niet vastzitten met je microfoon aan je laptop. Wat je ook kunt doen is een draadloos setje van bijvoorbeeld Rode, de Rode Wireless Go kan ook op je computer bijvoorbeeld. Hiermee zit je wel in een andere prijscategorie, want boven de €100 euro is dat zeker.

Wat een grap! Misschien past jouw huidige microfoon wel aan je computer!

Ik kwam erachter dat verschillende dasspeldmicrofoons die ik in mijn bezit had ook prima werken aan mijn laptop! Bijvoorbeeld de iRig Mic, de Arimic of de Boya M1 geven prima geluid aan je computer. Kwam ik nu pas achter… Maar soms heb je wel een adaptorkabeltje nodig van 3 naar 2 ringen. Nou ja dit moet je zelf even testen bij jouw laptop. Leuk om eens te proberen?

Let op je audio-instellingen bij je opnames

Al doende leer je, dus test gewoon eens of jouw microfoon aan je laptop werkt. Maak bijvoorbeeld een Zoom opname in je eentje en luister terug of de microfoon wordt opgepikt. Gebeurt dit niet, dan kan dit verschillende oorzaken hebben:

1. Je microfoon doet het uberhaupt niet, dus test hem eerst op je mobiel.
2. Je hebt een adaptorkabeltje nodig tussen je microfoon en je laptop van 3 naar 2 rings. Hier te koop.
3. De audio-instellingen van je computer of van je Zoomuitzending staan niet goed. Pas ze aan!

En het is altijd een kwestie van doen! Testen dus. Werkt het niet? Reageer hieronder! Ik denk graag met je mee.

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

GRATIS Video Feel Good Challenge:

Wie is Laura Elsman, online videocoach?

Als online videocoach help ik sinds 2008 ondernemende vrouwen die video´s willen leren maken voor hun eigen onderneming.

Waarmee kan ik je helpen?

1. Wat vertel ik op video om klanten aan te trekken?

2. Hoe maak ik dynamische video’s met mijn smartphone? 

3. Hoe word ik comfortabel mezelf op video?

4. Hoe bewerk ik snel en simpel mijn video’s?

5. Hoe zet ik video optimaal in om meer klanten te bereiken?

Meer videotips: